اصول شش گانه حفظ سلامتی - تدابیر حرکت و سکون - شرایط و اصول ورزش مفید برای بدن

اصول شش گانه حفظ سلامتی - تدابیر حرکت و سکون - شرایط و اصول ورزش مفید برای بدن

شرایط و اصول ورزش مفید برای بدن:
 ۱- اعتدال:

اثراتی که برای ورزش بیان می‌شود، زمانی ارزشمند و اثرگذار است که هر کسی اولا در حد اعتدال انجام دهد و ثانیا هر کسی بر اساس مزاج متناسب خود ورزش کند و ثالثا اینکه بقیه تدابیر سلامتی، مثل خواب و بیداری، خوردن و آشامیدن طعام های  روزانه و ... در کنار حرکت و ورزش نیز رعایت شود.


۲- ممنوعیت ورزش کردن بعد از غذا:
ورزش و ریاضت نباید بعد از مصرف غذا و پر بودن معده باشد، چرا که زمان، زمان هضم غذا است و روح به درون و قعر بدن میل دارد، پس اگر بعد از مصرف غذا، ورزش انجام شود، با حرکت اعضای بدن و گرمای که ایجاد می‌شود، جهت روح و گرمای غریزی، به سمت سطح بدن تغییر می کند و سوء هضم اتفاق می‌افتد. همچنین هدف از ورزش تامین نخواهد شد، چرا که هدف اخراج فضولات و پسماندهای بدن توسط تعریق بدن است و حال اینکه هنوز مراحل اولیه هضم غذا انجام نشده تا پسماندهایی داشته باشد، بنابراین زمان مناسب ورزش باید، بعد از هضم دوم باشد. در این هنگام  اولا تعریق بدن بعد از هضم دوم اتفاق می‌افتد و ثانیا ورزش گرم کننده اعضا و تحلیل برنده فضولات و برانگیزاننده حرارت غریزی است و به دنبال آن باعث تحلیل فضولات اضافه در بدن و تحلیل اعضا و جوارح بدن می‌شود.

۳- ممنوعیت ورزش قبل از غذا 
به طور عمومی حرکت و ورزش قبل از غذا و در حین خالی بودن معده صحیح نیست، چنان که شیخ الرئیس ابوعلی سینا می گوید: ورزش کردن در حین پر بودن بدن از غذا، ضررش کمتر از  خالی بودن معده از غذا است، چرا که اگر بدن از غذا خالی باشد، به دلیل گرمای زیادی که در آن اتفاق می‌افتد، رطوبت غریزی تحت شعاع قرار گرفته و اخلاط مفید بدن می سوزد و بدل ما یتحلل قرار می گیرد، یعنی اخلاط ضروری بدن باید جایگزین سوخت و ساز بشود و لذا با گذشت زمان قوای بدن ضعف و لاغری پیش خواهد رفت و طبیعتاً عمر انسان کم خواهد شد.

در این مبحث کسانی که دچار غلبه بلغم شده اند و چربی زیادی دارند، می توانند جهت درمان و برطرف کردن بلغم ها و جربی های اضافی، قبل از مصرف غذا، تحرک و ورزش داشته باشند.

۳- ممنوعیت ورزش قبل از غذا 
به طور عمومی حرکت و ورزش قبل از غذا و در حین خالی بودن معده صحیح نیست، چنان که شیخ الرئیس ابوعلی سینا می گوید: ورزش کردن در حین پر بودن بدن از غذا ضررش کمتر از غذا خالی بودن معده از غذا است، چرا که اگر بدن از غذا خالی باشد، به دلیل گرمای زیادی که در آن اتفاق می‌افتد، رطوبت غریزی تحت شعاع قرار گرفته و اخلاط مفید بدن می سوزد و بدل ما یتحلل قرار می گیرد یعنی اخلاط ضروری بدن باید جایگزین سوخت و ساز بشود و لذا با گذشت زمان قوای بدن ضعف و لاغری پیش خواهد رفت و طبیعتاً عمر انسان کم خواهد شد.

4- رعایت بهترین فصل برای ورزش کردن

بهترین فصل مناسب در بین فصول سال برای ورزش کردن، فصل زمستان است. در زمستان باید ورزش کردن و تحرک بدنی نسبت به دیگر زیاد بشود، چراکه فصل زمستان فصل سردی است، از یک طرف به جهت سردی زیاد این فصل منافذ و مسامات  پوستی بسته می شود، بنابراین اگر در این فصل، تحرک و ورزش نباشد یا کم باشد، تعریق بدن کم می شود و آن مقدار از فضولات و پس مانده های غذایی که باید از طریق تعریق از بدن دفع شود، از بدن خارج نخواهد شد. لذا موجب بیماری خواهد شد و از طرفی در زمستان به علت سردی هوا روح نباتی به سمت درون میل پیدا می‌کند، یعنی درون بدن گرم و بیرون بدن سرد می شود. برای برقراری تعادل بین حرکت درون و بیرون باید ورزش و حرکت وجود داشته باشد. در بین فصول، در فصل تابستان حرکت باید به حداقل خود برسد، زیرا خود فصل دارای مزاج گرم و خشک است و به طور طبیعی روح به سمت بیرون بدن میل دارد و  به طور طبیعی تعریق بدن زیاد خواهد بود، اگر در کنار این تعریق زیاد، ورزش و حرکت هم زیاد باشد، آن ورزش حرکت مفرط خواهد بود و با گرمایی که در بدن ایجاد می کند، رطوبت غریزی بدن را به تحلیل می برد و بدن آرام به ضعف و خشکی پیش خواهد رفت.

۵- مکان مناسب ورزش:
ورزش باید حتماً در فضای باز، در هوای آزاد و در جایی که اکسیژن زیادی وجود دارد انجام شود، به عبارت دیگر ورزش باید هوازی باشد، یعنی در مکان‌هایی که فضای باز دارد. این چنین ورزشی باعث صحت و سلامتی است. یکی از علت های سکته های قلبی در حین ورزش کردن رعایت نکردن همین نکته است. هنگامی که گرمای قلب هنگام ورزش کردن زیاد می‌شود، باید به اندازه مناسب هم اکسیژن به قلب و بدن برسد تا خنک شود. وقتی خنک  شدن قلب، اتفاق نیافتد گرمی زیاد باعث فشار به رگ های قلبی و سپس سکته های مغزی می گردد. به همین جهت ورزش در فضای بسته در باشگاه و سالن های با سقف کوتاه و بسته که دارای اکسیژن کافی نیست توصیه نمی شود.

 

پایان قسمت هجدهم

ادامه دارد.....

منبع: معرفت شناسی سلامت انسان، حکیم محسن اسماعیلی

 محصولات طبیعی تسنیم عرضه کننده روغن های درمانیِ، عطر های طبیعی و درمانی، حرز موسسه حکمت بنیان طیبستان می باشد.

    با ما در ارتباط باشید:

لینک کانال ایتا    eitaa.com/tasnim560

09352327504

 

ما را دنبال کنید

سبد خرید