اصول شش گانه حفظ سلامتی - اصول تدابیر شرب (آشامیدنی ها)- نوشیدن آب بین غذا یا بعد از غذا؟
نظر طب در مورد آب خوردن بین یا بعد از غذا:
تمام دستورات تدبیری طبی، بر اساس تحلیل مزاج شناسی صورت می گیرد، از جمله این دستورات، تدابیر آشامیدنیها و از جمله آب خوردن در بین غذا یا بعد از غذا است، که دستور به ترک مطلق آب خوردن در بین غذا یا بعد از غذا و همچنین تجویز آب خوردن در بین غذا و بعد از غذا باید بر اساس تحلیل مزاجی صورت بگیرد.
اینکه به کسی بگوییم بعد از غذا آب بخور یا نخور، به امور متعددی همانند: مزاج شخص، مزاج غذا، مزاج فصل، موقعیت شغلی و کار شخص و ... بستگی دارد و اساسا مسئله مهم مزاج شناسی در همین موارد مفید است.
به عبارت کلیتر تمام مباحث دستورات تدبیری طبی و درمانی در طب، از باب قضایای شخصی است، یعنی هرگونه منعی یا تجویزی باید بر اساس مزاج شناسی صورت گیرد، بنابراین در طب نمی توان برای همه افراد یک حکم کلی داد و برای همه افراد با هر نوع مزاج که دارند یک دستور صادر کرد.
متاسفانه برخی بدون اینکه با مبانی صحیح طب آشنا باشند، با خواندن یک روایت از دستورات طبی ائمه اطهار آن را برای همه افراد به صورت عمومی توصیه می کنند، بدون اینکه توجه داشته باشند که ائمه اطهار بر اساس مزاج شخص مراجعه کننده، دستورات خاصی را مطرح فرمودند و در مواردی هم که دستورات عمومی از ائمه صادر شده است، غالبا مقیداتی در بیانات دیگر ائمه واضح و روشن شده است یا تخصیص داده شده است.
از باب نمونه دستور به خوردن نمک بعد از غذا از طرف ائمه اطهار مطرح شده است، اما قطعا این دستور شامل کسی که مزاج ذاتی گرم و خشک درجه ۳ یا ۴ است و همچنین کسی غلبه صفرا پیدا کرده نمی شود، چرا که مصرف نمک ولو اندک باعث غلبه صفرا در بدن شخص می شود.
نمونه دوم در مبحث مصرف آب بعد از غذا یا بین غذاست. شخصی آمد محضر علی بن موسی الرضا علیه السلام و گفت من بین غذا آب خوردم، حضرت فرمودند اگر من به جای شما بودن دست می کردم و تمام این غذایی که خوردم را بیرون می کشیدم.
شخص دیگر آمد خدمت امام صادق گفت: اگر من بین غذا آب می خورم و بدون آب نمی توانم غذا بخورم، حضرت فرمودند، اشکال ندارد.
این دو دستور امام معصوم در دو زمان مختلف بر اساس مزاج مراجعه کننده بوده است. بنابراین وقتی دستورات طبی ائمه اطهار با توجه به محیط و مزاج اشخاص بوده، ما هم نباید حکم کلی بدهیم.
پایان قسمت چهاردهم
ادامه دارد.....
منبع: معرفت شناسی سلامت انسان، حکیم محسن اسماعیلی
محصولات طبیعی تسنیم عرضه کننده روغن های درمانیِ، عطر های طبیعی و درمانی، حرز موسسه حکمت بنیان طیبستان می باشد.
با ما در ارتباط باشید:
لینک کانال ایتا eitaa.com/tasnim560
مشاوره و پاسخگویی 09352327504