اصول شش گانه حفظ سلامتی - تدابیر حرکت و سکون (ورزش)

 

اصول شش گانه حفظ سلامتی - تدابیر حرکت و سکون (ورزش)


تدابیر حرکت و سکون (ورزش)، یکی دیگر از اصول حفظ الصحه می باشد. حرکت و سکون بر دو قسمت است:

  1.   حرکت و سکون جسمانی

  2. حرکت و سکون نفسانی که مربوط به بعد ذهن و فکر روح و روان است. در واقع حرکت و سکون نفسانی فکر و روح انسان را درگیر می‌کند.

اما آنچه به عنوان مقدمه لازم است در مبحث حرکت و سکون جسمانی مطرح شود، این است که مردم زمان های قدیم در ایران به ورزش و تحرک اهمیت خاص می دادند. جناب محمود نجم آبادی در کتاب تاریخ طب در ایران در این باره می‌نویسد: ایرانیان قدیم به ورزش و تربیت بدنی علاقه تام داشتند و داستان ورزش های باستانی و اصول دلیری و پهلوانی آنان در کشور ما هم هنوز زبان زد خاص و عام می باشد. بنابراین ورزش و تحرک در طول روز و درایام عمر برای هر فردی ضروری و لازم است.

"ابن سینا در کتاب قانون می گوید: حرکت و سکون بزرگترین تدبیر سلامتی است و سپس تدبیر خوردن و آشامیدن و سپس تدبیر خواب"

نحوه ضرر رساندن پسماندها از نظر کیفیت
 وقتی انسان غذایی را می خورد، بخشی از آن در کبد به اخلاط چهارگانه تبدیل می شود. مقداری از آن تبدیل به غذا می‌شود و بخش دیگری از آن به عنوان پسماند در بدن باقی می ماند، یعنی غذایی که انسان مصرف می کند، قرار نیست که همگی آن به عضو تبدیل شود، بلکه غذا در هر هضمی از هضم های چهارگانه بدن یک فضل دارد و یک فضله.
فضل غذا جذب بدن می‌شود و فضله آن اگر در بدن باقی بماند، از نظر کیفی و کمی می تواند به بدن آسیب بزند. به این نحو که این پسماندها و فضولات یا بالنفسه گرم کننده بدن می شود و سوء مزاج گرم ماده ای به وجود می آورند و به بدن ضرر می رساند یا به واسطه عفونت هایی که در بدن ایجاد می کند بدن را به سمت گرمی می برد و امراضی همانند تب را به دنبال خواهد داشت،و یا بالنفسه باعث سرد شدن بدن می‌شود و سوء مزاج سرد مادی را به وجود می‌آورد و یا با انتفاع و از بین بردن حرارت غریزی باعث می‌شوند بدن به طرف سردی حرکت کند.

نحوه ضرر رساندن پسماند ها از نظر کمیت 
فضولات جمع شده در بدن باعث گرفتگی در اعضای بدن می شوند همچنین باعث سنگینی بدن شده و همین امر موجب به وجود آمدن امراضی که ناشی از احتباس مواد اضافه در بدن خواهد شد همانند: قولنج در روده ها، سکته های مغزی، گرفتگی عروق قلبی، مسدود شدن مجاری کیسه صفرا و ... بنابراین طبیعتاً باید این امراض از بدن دفع می شوند


راه های دفع پسماندهای حاصل از غذا 
فضولات و پسماندهای غذا برای اینکه عامل مریضی و بیماری نشود، به هر طریقی هست چه طبیعی و چه غیر طبیعی باید از بدن دفع شود لذا

  1.  قسمت عمده‌ای از این پسماندها از طریق ادرار دفع می شود.

  2. بخش دیگری از آنها از طریق مدفوع دفع می‌گردد.

  3.  مقدار دیگری از این فضولات از طریق تجویز داروهای مستفرغ و منضج و مسهل دفع می‌شود، لکن اگر از این روش برای خروج فضولات مجتمع در بدن استفاده بشود برای قسمت های متعدد بدن مضر و آسیب زننده است.

مضرات دفع پسماندها از طریق ادویه جات مستفرغه 

  1.  سمی بودن مستفرغات 

    آسیب اولی  که مستفرغات برای بدن دارد، این است که برخی از این ادویه جات که به عنوان دارو استفاده می شود، سمی هستند.

    می‌فرمایند: الدوا کالصابون داروگر چه درمان می‌کند؛ اما همانند صابون است؛ یعنی ماهیت دارو کاهنده است. صابون اگرچه لباس را پاک می کند اما عمر لباس را کم می‌کند، این است که اکثریت داروها بویژه داروهای که درجه سه یا چهار هستند خالی از عارضه نیستند. بنابراین نباید در مرحله اول دارو تجویز بشود و مگر این که مصرف کننده عارضه این داروها به جان بخرد.

  2.  دفعه اخلاط مفید

دومین آسیب این است که شما وقتی مسهل مصرف می کنید با این مسهل اخلاط مفید هم از بدن خارج می شود. همانگونه که وقتی آنتی بیوتیک تجویز می شود، فقط میکروب های بد را نمی کشد، بلکه میکروب های خوب را هم می کشد. در تجویز مسهلات  نیز همین قاعده برقرار است. لذا غیر از اینکه این مسهل ها سمی هستند، چه تضمینی وجود دارد که مصرف این داروها  باعث خارج شدن اخلاط مفیده از بدن نشود.

بهترین راه دفع فضولات
 فضولات چه به حالت خود رها شوند و چه به صورت  مستفرغات دفع شوند، به بدن آسیب می رساند. بنابراین حتماً باید دفع شود، اما به وسیله ای که به بدن آسیب نرسد. قویترین سببی که باعث دفع فضولات می گردد و همچنین موجب دفع اخلاط سالم نمی شود ریاضت حرکت بدنی و ورزش است از این رو می باشد که ابن سینا می گوید:

مهمترین تدابیر بدن ریاضت ورزش کردن و حرکت جسمی هست.

 

 

پایان قسمت شانزدهم

ادامه دارد.....

منبع: معرفت شناسی سلامت انسان، حکیم محسن اسماعیلی

 محصولات طبیعی تسنیم عرضه کننده روغن های درمانیِ، عطر های طبیعی و درمانی، حرز موسسه حکمت بنیان طیبستان می باشد.

    با ما در ارتباط باشید:

لینک کانال ایتا    eitaa.com/tasnim560

    مشاوره و پاسخگویی   09352327504

ما را دنبال کنید

سبد خرید