اصول شش گانه حفظ سلامتی - اصول تدابیر خوردنی ها (ماکولات) اصل پنجم: اشتها داشتن هنگام خوردن غذا
اصل ششم: شرط اشتها هنگام خوردن غذا
این اصل بیان کننده این موضوع است که غذا بدون اشتهای صادق و گرسنگی تناول نشود؛ یعنی تا زمانی که اشتها، تمایل و اشتیاق به غذا پیدا نشده است، نباید غذا خورد.
یکی از مهمترین ارکان سلامتی در باب خوردن و آشامیدن این است، که زمانی که سیر هستی غذا نخوری؛ هرچند در موقعیتی قرار بگیری که کسی به تو تعارف کند، چرا که سلامتی انسان از هر چیزی مهمتر است و خوردن درحال سیری موجب مریضی می گردد.
امام صادق علیه السلام می فرمایند: خوردن در حال سیری موجب بیماری برص میگردد.
امیرالمومنین علیه السلام در وصیتی به فرزندشان امام حسن مجتبی می فرمایند: آیا میخواهی به تو چهار خصلت را آموزش دهم که از طب بی نیاز گردی؟ امام مجتبی فرمودند: بله. حضرت فرمودند: تا گرسنه نشدی به پای سفره و غذا ننشین، زمانی که هنوز اشتها داری دست از غذا خوردن بکش، در جویدن غذا خوب دقت کن، قبل از خواب به مستراح برو. اگر این چهار مورد را رعایت کنی از طب بی نیاز خواهی شد.
امام رضا علیه السلام نیز به این نکته اشاره می فرمایند که، غذای سرد را در تابستان و غذای گرم را در زمستان مصرف کنید و غذای معتدل را در فصل بهار و پاییز. البته به میزان تحمل و اشتهای تان تناول کنید.
"در علم طب، فلسفه نهی از پرخوری را فساد در هضم و امتلا میدانند، که موجب ضعف هاضمه و ضعف کبد می گردد و در اثر سوء هاضمه خلط ناصالح تولید میشود که تمام بدن را به فساد می کشاند".
لذا غذایی که انتخاب می کنید، باید با میل بخورید، چرا که اگر غذا با اشتها خورده شود و چون مزاج اشتیاق گرم است این باعث هضم و جذب بهتر می شود و همچنین شوق و میلی گرمی ایجاد می کند؛ باعث کاهش غلظت مواد غذایی می شود و به جذب و هضم غذا در معده بسیار کمک میکند.
یکی از دلایل اینکه ائمه اطهار توصیه می کنند که به هنگام مصرف سیب ابتدا آن را ببوئید و سپس مصرف کنید.
در روایت آمده است وقتی سیب را برای خوردن انتخاب می کنی، اول خوب نگاه کن، بعد خوب ببو و سپس بخور.
در روایتی از امام باقر روایت شده است که فرمودند: زمانی که خواستی سیب بخوری ابتدا بو کن و سپس بخور؛ چون با اون دو حرکت دیدن و بوییدن شوق ایجاد میشود.
لذا توصیه می شود غذایی که به فرزندانمان می دهیم، حتما زمینه سازی و انگیزه سازی کافی برای خوردن برای آن ها ایجاد شود؛ به این جهت که به هنگام مصرف آن، اشتها و به دنبال آن جذب بهتر در بدن صورت می گیرد و همچنین در جایی که بدن انسان نیاز به غذا دارد؛ اما غذایی موجود است که به آن تمایل ندارد؛ نباید مصرف کند.
پایان قسمت ششم
ادامه دارد.....
منبع: معرفت شناسی سلامت انسان، حکیم محسن اسماعیلی
با ما در ارتباط باشید:
محصولات طبیعی تسنیم عرضه کننده روغن های درمانیِ، عطر های طبیعی و درمانی، حرز موسسه حکمت بنیان طیبستان می باشد.
لینک کانال ایتا tasnim560@
مشاوره و پاسخگویی 09352327504