اصول شش گانه حفظ سلامتی - اصول تدابیر خوردنی ها (ماکولات) اصل دوم: مرحله بهسازی
در مطب قبل به اصل پاکسازی در درمان بیماری ها اشاره شد و بیان گردید در پاکسازی باید به ضد اقدام شود. در ادامه به اصل دوم یعنی اصل بهسازی می پردازیم.
اصل دوم : مرحله بهسازی
در مرحله بعد، عضوی که درگیر بیماری و مرض می باشد، بهتر است بهسازی شود.
منظور از بهسازی این است که، گرمی و رطوبت در عضو مریض به حالت تعادلی خود برقرار باشد و چون در هنگام بیماری، این دو، تحلیل رفته اند باید با مصرف غذاها یا داروهایی که دارای کیفیت گرم و تر هستند، را برای آن عضو حفظ کرد یا برگرداند.
بهترین بهسازی در مصرف ماکولات گرم و تر تامین می شود، به این عمل بهسازی می گویند.
برای بهبود وضعیت بدن که قاعدتاً مرحله بعد از پاکسازی می باشد، بهتر است با در نظر گرفتن شرایط مختلف مزاجی فرد، برنامه غذایی خود را به گونهای ترسیم کرده تا بدن بتواند بهتر به اعتدال خود دست پیدا کند.
امام رضا در رساله ذهبیه اصول کلی تغذیه را بیان می فرمایند:
بنگر و برگزین آنچه را که موافق و مناسب طبع تو (از مزاج، سن، اقلیم و فصل) و هماهنگ با معده توست و بدنت (با توجه به شغل و کاری که انجام می دهی) از آن نیرو می گیرد و خوراک و نوشیدنی که آن را گوارا می دارد و از آن بهره می برد، پس آن را غذای خودت قرار بده و بر آن مداومت کن(غذاهایی را برگزین که بدنت از آن نیرو می گیرد و به آن تمایل پیدا میکند و بر اساس همین تشخیص به استفاده از مواد سودمند ادامه میدهد و انرژی خود را از چنین تغذیه ای به دست می آورد. پس چنین برنامه برای خود تدبیر کن و به خوراک خود برگزین.
و سپس می فرمایند: غذاهای با طبع سرد را در فصل تابستان(هنگام بروز گرما) و غذاهای با طبع گرم را در فصل زمستان ( هنگام بروز سرما) غذاهای با طبع معتدل را در فصل بهار و پاییز به میزان تحمل اشتهایت تناول کن.
در ابتدا مواد غذایی سهل الهضم و سبک که مورد نیاز بدنت می باشد (مانند سوپ ، شوربا و اش)
برحسب عادت غذایی خود و شرایط اقلیمی محلی که در آن زندگی می کنی و بر اساس تلاش و نیاز بدن و جدول زمان بندی خاص شروع کن.
امام رضا کاملا به مسئله مزاج شناسی واقف بوده اند و مسئله مزاج را به اینگونه ترسیم می فرمایند:
بدان که قوت نفس( نیروهای وجود و نفسانی) تابع مزاج های بدن آدمی است، و مزاج بدن نیز تحت. تاثیر و شرایط جوی است که با تغییر و تحول هوا در مکان های مختلف تغییر می یابد. هنگامی که هوا سرد و گرم باشد مزاج بدن هانی تغییر میکند و نمود این تغییر در صورت (حالت ظاهری) واضح و آشکار است.
(و اگر هوا معتدل باشد مزاج بدن نیز معتدل می گردد) زیرا خداوند متعال بدن ها را بر پایه چهار طبع بنا نموده از خون، بلغم، صفرا، سودا .دوتایی آن گرم هستند و دوتای دیگر سرد اند. بین دو تای آنها نیز تفاوتی وجود دارد، یکی گرم و خشک (صفرا) و دیگری گرم تر (دم) ، دیگری سرد وخشک( سودا) و دیگری سرد و تر (بلغم)
اصل بهسازی به معنی اعتدال رساندن و تقویت بدن است که باید بر اساس مزاج معتدل (در بین مزاج های چهارگانه مزاج گرم و تر از اعتدال نسبی برخوردار هست ) برنامه غذایی خود را تنظیم کرد.
پایان قسمت سوم
ادامه دارد.....
منبع: معرفت شناسی سلامت انسان، حکیم محسن اسماعیلی
با ما در ارتباط باشید:
محصولات طبیعی تسنیم عرضه کننده روغن های درمانیِ، عطر های طبیعی و درمانی، حرز موسسه حکمت بنیان طیبستان می باشد.
لینک کانال ایتا tasnim560@
09352327504