قلب پادشاه بدن
در طب اسلامی و طب سنتی اساس سلامتی از قلب می باشد. لذا در بحث درمان، محور و اساس سلامتی قلب است و منشأ بیماریها هم بیماری قلب است؛ یعنی اگر ما یک قلب سالم داشته باشیم یک مغز و کبد و معده و گوارش سالم هم خواهیم داشت.
- امام رضا علیه السلام در رساله ذهبیه می فرمایند:
(ملک الجسد فهو القلب) یعنی پادشاه حقیقی بدن انسان قلب می باشد.
پس قلب، محور سلامت می باشد و یکی از تفاوت های طب سنتی با طب مدرن در این است که در طب مدرن اساس را مغز قرار می دهند و مغز محور می باشند اما در طب سنتی و طب اسلامی اساس قلب محوری ست و محور را در سلامت قلب می داند. لذا در بحث تغذیه سفارش شده که از روشی انتخاب کنید که به قلب شما آسیب نرسد زیرا اولین عضوی که نشان از حیات جنین دارد ضربان قلب می باشد و آخرین عضوی که در بدن از کار می افتد قلب می باشد.
- امام رضا(ع) میفرماید : مغز یکی از سربازان قلب محسوب می شود و همچنین میفرمایند : شادی و نشاط موجب تقویت و سلامت قلب می شوند و فکر و خیال منفی و غم و غصه و اندوه هم باعث بیماری قلب می شود و اگر قلب انسان مریض و بیمار شود سایر اعضای بدن سالم نخواهند ماند .
- فرمان نهایی را قلب صادر می کند گرچه مغز ادراکات و اعصاب ما را فرماندهی میکند اما اگر قلب نباشد که روح حیوانی را به مغز تزریق نکند مغز قادر نخواهد بود که فرمانهای عصبی را صادر کند و اعصاب حرکتی و حسی کارهای خود را انجام دهند لذا توصیه به ورزش در طول روز میشود و منع از غذاهای صنعتی و فست فودها و دخانیات برای سلامتی قلب می باشد .
- در قرآن واژه (قلب ) و مشتقات آن بیش از 150 بار آمده است .
- درباره قلب اکثراً ترجمه میکنند به (عقل) چون عقل منشأ ادراکات و احساسات است اما در سوره مبارکه حج آیه 46 میفرماید: ( لا تعمل ابصار و لکن تعمی القلوب التی فی الصدور )یعنی قلبی که ما می گوییم کور است و نمی بیند و درک نمیکند منظور همین قلب صنوبری که در قفسه سینه قراردارد.
- در طب سنتی به قلب فقط به عنوان یک پمپاژ کننده خون نگاه نمی شود بلکه قلب مرکز و منشأ احساسات و مرکز حافظه و شعور بشری است .
- یک محقق خارجی کتابی دارد تحت عنوان (رمز و راز قلب) در این کتاب با ارائه یک آمار گفته است کسانی که پیوند قلب داشته اند و گفته اخلاق و رفتار وخصوصیات روانی و افکار آنها مانند رفتار و خلقیات اهداء کننده قلب می باشد مثلاً کسی که اهل سخاوت بوده یا ترسو و یا شجاعت داشته بعد از مدتی که قلب به پیوندی را دریافت می کند می بیند این شخص دارای سخاوت و شجاعت شد و بعد از بررسی معلوم میشود اهداء کننده قلب از صفت سخاوت و شجاعت برخوردار بوده است .پس قلب علاوه بر یک پمپاژ کننده خوب دارای یک حافظه سلولی بسیار پیشرفته میباشد و اهمیت آن از مغز هم بالاتر میباشد.
راه های تقویت قلب
- سیب موجب فرح و شادی و تقویت قلب میشود .
- از امام صادق(ع) و امام رضا(ع) روایت شده است : که هرروز صبح یک عدد سیب میل کنید تا بیمار نشوید (زیرا سیب موجب تقویت عضلات قلب و فرح و شادی میشود و تقویت کننده روح حیوانی است .
- برای درمان کم خونی ، نامرتبی ضربان قلب، تپش قلب، نوسان قلب مصرف فالوده سیب قبل از خواب و ناشتا بسیار مفید میباشد .
- طرز تهیه فالوده سیب: دو عدد سیب بزرگ قرمز رسیده + یک لیوان عرق بیدمشک + دو قاشق غذا خوری عسل .
- یکی از مهمترین دشمنان قلب مصرف سیگار میباشد ( درمان ترک سیگار یک جو غیرت است).
- برای تقویت اراده و روان استفاده از دمنوشهای آرامبخش و تقویت کننده اراده مثل باد رنجبویه، سنبل الطیب، گل گاوزبان به شرط نداشتن فشارخون مفید میباشد .
- یکی از راههای حفظ سلامت قلب تعدیل و تناسب وزن می باشد .
مصرف زیاد چای سبز برای قلب مضر است خصوصاً کسانی که تپش قلب ، ضعف قلب و ضربان بالای قلب دارند
- در موقع هضم غذا ورزش و کار نکنید
- با دست چپ به تنهایی بار سنگین حمل نکنید
- همیشه طوری بخوابید که پاهای شما قدری بالاتر از سطحی باشد که سرتان قرار گرفته و به پهلوی راست بخوابید.
- از ماندن در حمام خیلی داغ به مدت طولانی پرهیز کنید
- به اندازه کافی خواب و استراحت کنید
- وزن بدن خود را همیشه کنترل کنید.
- غم و اندو باعث تنگی عروق قلب می شود و خنده و شادی موجب گشادی رگ های قلب می شود.
هشدار ها
- دردهای نقطه ای و آنی جز دردهای قلبی می باشد اما دردهای نقطه ای و آنی و تیر کشنده جز دردهای قلبی نیستند.
- دردهای قلبی معمولا در اثر دو عامل ایجاد می شود
(1- بعد از فعالیت زیاد 2- بعد از هیجانات و ناراحتی های زیاد.)
- سکته ها معمولا در اوائل صبح و شروع بکار صورت می گیرد (هنگام صبح، هنگام وضوء و نماز) زیرا عروق بدن آمادگی لازم را ندارند و باید تدریجا آماده فعالیت شوند.
- در شروع ناراحتی حمله قلبی احساس درد در ناحیه سینه و رنگ پریدگی و تنگی نفس وجود دارد.
ناراحتی های قلبی معمولا در حالت فعالیت ورزشی بروز می کنند.
تقویت قلب با رایحه درمانی