غذا درمانی و نقش آن در سبک زندگی سالم در طب جامع اسلامی(2)غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانیغذا درمانیغذا درمانی
در ادامه آشنایی با مبانی و اصول غذا درمانی به بررسی و فواید انگور و زیتون می پردازیم.
انگور
واژه عنب به معنی انگور می باشد و مزاج گرم و تر در رتبه آخر درجه یک قرار دارد و مجموعا یک بار در قرآن ذکر شده است. ذکر انگور از میان تمام میوه ها به خاطر مواد غذایی و حیاتی فراوانی است که در این میوه نهفته است و آن را به صورت یک غذای کامل در آورده است. توجه داشته باشید که عنب هم به معنی انگور است و هم به معنای درخت انگور و در ایات قرآن بر هر دو اطلاق شده است.
انگور به خاطر دارا بودن تمامی مواد غذایی مورد نیاز بدن انسان به داروخانه کامل نیز توصیه شده توصیه می شود.
فواید انگور
انگور دارای خاصیت ضد سم
مفید برای تصفیه خون
دفع روماتیسم ، نقرس
و عوامل مبارزه بر افزایش اوره خون است.
اعصاب را تقویت کرده و تولید نشاط می کند و به خاطر داشتن انواع ویتامین ها به انسان نیرو و توان می بخشد
با توجه به مجموع روایات اسلامی میتوان به غذا بودن انگور پی برد. امام رضا علیه السلام از امیرالمومنین علیه السلام نقل می کنند که ایشان غالباً نان را همراه با انگور میل می کردند و به همین سند از امیرالمومنین علیه السلام نقل شده است که انگور، هم خورش، هم میوه، هم غذا و هم حلوای شیرین می باشد.
حضرت نوح از غم و غصه به خدا شکایت کرد، خداوند نیز فرمودند: انگور بخور که خدا غم را از بین می برد.
انگور و کشمش غذای است که هضم آن برای انسان بسیار آسان است، زیرا قند انگور بدون تغییر و تبدیل وارد خون می شود و بدن برای هضم آن زحمتی ندارد. در صورتی که سایر مواد قندی و نشاسته اینطور نیستند.
اثر رود قند انگور به خون، مواد مولد نیرو به وجود میآید که ماهیچه ها وسیله آنها کار میکنند.
در اثر خوردن انگور یک تخلیه کامل معده، یک عمل کم شدن اوره و ترشی ادرار، یک ذخیره مواد قندی، زیاد شدن ترشحات صفرا و یک عمل اکسیداسیون به وجود می اید.
انگور محرک اعمال کبدی است. این روزها در اثر رواج شیرخشک در اطفال امراض کبدی زیاد دیده می شود و از این طریق توصیه میشود که دادن آب انگور را دستگیر شیرخوار فراموش نکنیم
انگور هم چاق می کند و هم لاغر. بهترین دستور برای خوردن انگور این است که چاق ها صبح انگور ترش و لاغرها انگور شیرین میل نمایند و نیز باید بدانیم انگوری که صبح خورده می شود ذخیره بدن را زیاد می کند و ان چه شب خورده می شود می سوزد و ذخایر اضافی را می سوزاند.
زیتون
واژه زیتون ۶ بار در قرآن کریم تکرار شده است. عبارت <<شجره تخرج من طور سینا>> یک بار در قرآن آمده است که مراد از این درخت، زیتون می باشد. بنابراین مجموعه ذکر میوه زیتون در قرآن هفت بار می باشد. زیتون دارای مزاج گرم و خشک می باشد.
دانشمندان بزرگی که سالیان درازی از عمر خود را در راه مطالعه خواص گوناگون میوه ها صرف کردند، برای زیتون و روغن آن اهمیت فوق العاده قائلند و معتقدند کسانی که میخواهند همواره سالم باشند باید از این اکسیر حیاتی استفاده کنند.
روغن زیتون دوست صمیمی کبد آدمی و رفع عوارض کلیه و سنگ های صفراوی قولنج های کلیوی و کبدی برای یبوست بسیار موثر است. به همین دلیل از درخت زیتون به عنوان<< شجرة مبارکة>> در قرآن مجید یاد شده است.
روغن زیتون سرشار از انواع ویتامین ها و دارای فسفر گوگرد کلسیم آهن پتاسیم و منگنز است. مرهمهای را که از روغن زیتون و سیر تهیه میشود برای انواع دردهای روماتیسمی مفید دانسته اند، سنگ های کیسه صفرا به وسیله خوردن روغن زیتون از بین میرود.
در خبری از امیرالمومنین علیه السلام می خوانیم، خانه ای که در آن از سرکه و روغن زیتون به عنوان خورش استفاده می کنند، هرگز خالی طعام نمی شود و این غذای پیامبران است.
در حدیثی از امام علی بن موسی الرضا علیه السلام است که فرمودند روغن زیتون غذای خوبی است دارای ۶ خاصیت است:
دهان را خوشبو می کند.
بلغم را برطرف می سازد.
رنگ صورت تا صفا و طراوت می بخشد.
اعصاب را تقویت می کند.
بیماری و درد و ضعف را از میان میبرد.
آتش خشم و فرو می نشاند.
فواید زیتون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اشتها آور است.
زیتون شور لاغر کننده است.
جوشاندن برگ فشار خون را پایین می آورد.
جوشاندن برگ زیتون درد دندان را تسکین می بخشد.
خوردن زیتون برای تقویت ذهن می گردد.
خوردن ۱۴ مثقال روغن زیتون با آب گرم و با جوشاندن جو مسهلی عالی است.
برای درد عضله و سیاتیک مفید است.
برای رفع دل پیچه مفید است.
برای خارج کردن کرم معده و ریختن سنگ ریزه های مثانهو کلیه مفید است.
درد مفاصل را تسکین می دهد.