غذا درمانی و نقش آن در سبک زندگی سالم در طب جامع اسلامی(1)
تمام موجودات جهان به غذا نیاز دارند و برای زندگی و بقای خود از غذاهایی که خداوند متعال برای آن ها مقرر کرده است، استفاده می کنند. هیچ موجودی بر خلاف طبیعت و فطرت خود غذا نمی خورد و اگر غذایی که برای او تعیین شده است در دسترس اش نباشد، از شدت گرسنگی از بین خواهد رفت.
اگر در غذاهایی که خداوند متعال برای انسان مقرر کرده است، اندکی دقت کنیم متوجه خواهیم شد که خداوند متعال غذای اصلی انسان را میوه و سپس گیاهان قرار داده است. خداوند حکیم دوبار در قرآن کریم به انسان امر می کند به غذایی که می خورد، به دقت بنگرد. این امر چیست؟
چرا خداوند حکیم در مورد غذای انسان این قدر توجه می کند و چرا ما انسان ها تا این اندازه به آن بی توجهی می کنیم؟
وجود انسان به تغذیه و نوع آن وابسته است.نوع غذایی که انسان تناول می کند، شخصیت وجودی اور را می سازد. در این رابطه مثل معروفی است که (بگو چه میخوری تا بگویم کیستی).
در اینجا گفتارمی خواهیم غذاهای مفید و مضر و اثار آن ها را به عنوان مبانی مهم غذادرمانی اشاره کنیم.
با توجه به اینکه غذای اصلی انسان میوه است، در این جا به معرفی و بررسی خاصیت های میوه ها، سپس سبزی و دانه های غذایی که در قران کریم اشاره شده است می پردازیم.
.غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی غذا درمانی
۱- انار:
واژه رمان که به معنی انار است سه بار در قرآن کریم تکرار شده است.
فواید انار:
امام صادق علیه السلام می فرمایند: انار را همراه گوشت (سفیدی) داخلش بخورید که معده را تقویت می کند و حافظه را زیاد می نماید.(کلینی-کافی ج 6ص354)
در باب اثر تربیتی انار یک روایت دیگر از امام جعفر صادق علیه السلام است که می فرمایند: هرکس انار بخورد قلبش نورانی می شود و هر کس قلبش نورانی شد، شیطان از او دور می شود.(برق، المحاسن ح۲ ص۵۴۳)
و به همین مضمون یک روایت از رسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم وارد شده است که می فرمایند: انار سرور میوه هاست و هرکس انار بخورد شیطان را ۴۰ شبانه روز خشمگین می کند. (برقی، المحاسن، ج۲ ص ۵۴۵)
از دیگر خواص انار، تقویت نیروی جنسی و زیبایی فرزند می باشد. امام رضا علیه السلام می فرمایند: خوردن اناری شیرین باغث تقویت مایع جنسی و زیبایی فرزند می شود. (کلینی-کافی، ج۳،ص۳۵۵)
و دیگر خواص انار:
بهبود نرمی استخوان
کم خونی
ضعف اعصاب
تقویت عمومی بدن
صاف کننده خون
از بین برنده احتقان کبد
برطرف کننده کلسترول و سموم بدن
۲-خرما
برای خرما واژه های نخل، نخیل و نخله مجمعا ۱۹ بار و برای خرمای تازه واژه رطب یک بار در قرآن ذکر شده است ولی اگر ذکر جمیع اجزای درخت خرما در قرآن بررسی کنیم ۴۲ مرتبه تکرار آن را در قران مشاهده خواهیم کرد.
فواید خرما:
۱ – کفری
به پوست و غلاف شکوفه خرمای نر کفری میگویند که سرد و خشک در درجه دوم می باشد از فواید کفری می توان به این موارد اشاره نمود:
مقوی جسم و روح می باشد
کوبیده آن برای اسهال مفید است
مالیدن آن به دندان باعث تقویت لثه می شود
۲- طلع:
به مغز شکوفه درخت خرما طلع می گویند که سرد در درجه اول و خشک در درجه دوم باشد از فواید طلع میتوان به این موارد اشاره نمود:
مقوی و جمع کننده معده باشد
حرارت خون را کم می کند
فشار خون را کم می کند
از خونریزی ریوی جلوگیری میکند
باید توجه داشت که زیاده روی در خوردن تر باعث قولنج و سنگ کلیه می شود.
۳- بلخ
میوه سبز نرسیده خرما بلخ می نامند.
از فواید بلخ می توان به این موارد اشاره نمود:
از خون خونریزی لثه و معده جلوگیری می کند.
خونریزی رحم را قطع می کند.
ضماد آن زخم ها را درمان می کند.
۴- خارک:
میوه رنگ شده خرما را خارک می نامند که گرم در درجه اول و خشک در درجه دوم می باشد و از فواید آن میتوان به این موارد اشاره نمود:
برای جلوگیری از خونریزی معده مفید است.
درمان خوبی برای بواسیر می باشد.
جویدن آن لحظه را محکم میکند و از امراض عفونی لثه و دندان جلوگیری می کند.
باید توجه داشت که خوردن خرج تولید بافت تولید باد و تولید یبوست می کند.
۵- قسب یا قسبک
خرمای خشک نرسیده که هنوز کاملاً نرم و شیرین شده را قسب می نامند که گرم و خشک است
از فواید آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
قطع کننده اسهال می باشد
تشنکی را از بین می برد.
فواید رطب:
آخرین مرحله میوه درخت خرما، خرمای تازه و رسیده است که به آن رطب میگویند و اگر روی درخت خشک شود و به آن خرمای خشک تمر می گویند که مزاج گرم در درجه دوم و خشک در درجه اول می باشد.
از فواید خرما می توان به این موارد اشاره کرد:
کثیر غذا خون ساز است
برای افراد ضعیف و لاغر مفید است.
سرشار از ویتامینهای A ، B،E می باشد.
برای غالب التهابات و امراض عفونی مفید می باشد.
جلوگیری از ریزش مو می کند.
داروی قیمتی برای سرطان می باشد.
دردهای مفصلی و سیاتیک را درمان می کند.
غرایز جنسی را تقویت می کند
(باید توجه داشت در شهرهایی که درخت خرما می روید خوردن زیاد خرما توصیه نمی شود مگر با رعایت مزاج آن ها و تدبیر خوردن و آشامیدن).
هسته خرما
جوشاندن هسته خرما برای سنگ کلیه و مثانه مفید است هسته خرما اسهال مزمن را درمان میکند پاشیدن این ارد روی زخم های چرکی سبب خشک کردن آنهاست.
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است که فرمودند مومن مانند درختی است که در زمستان و تابستان برگ آن نمی ریزد سوال شد که آن چیست؟ فرمودند: خرما نخل
تشبیه مومن به درخت خرما از باب منفعت داشتن زیاد و دارا بودن راه و رسم مستقیم در زندگی می باشد. از طریق علمای اهل سنت نیز وارد شده است که مومن را تشبیه درخت خرما کردهاند زیرا درخت خرما خیر فراوان دارد و سایه مستدام و در همه زمان ها قابل بهرهبرداری و استفاده است
پیامبر اکرم درباره خواص خرما چه می فرماید در خرما نه خاصیت است :
از شیطان( میکروب کشی) جلوگیری میکند.
سبب تقویت ستون فقرات است.
قوه باه را زیاد می کند.
قوای بینایی و شنوایی را تقویت می کند.
انسان را به خدا نزدیک میکند انسان و شیطان دور می نماید.
سبب هضم غذا می شود.
درد ها را نابود می سازد و دهان را خوشبو می کند.
با پیشرفت دانش پزشکی و غذا شناسی کلمات پیامبر صورت دیگری به خود گرفته زیرا در زمانی که خبری از میکروب نبود آن حضرت خرما را مانع میکروب می دانند که میکروب نمی تواند تأثیری بر بدن سالم داشته باشد خرما معدن نیرو است
با در نظر گرفتن مقدار ترکیبات خرما به خوبی این موضوع قابل درک است، زیرا در خرما کلسیم وجود دارد که این عامل اصلی استحکام استخوان هاست و نیز وجود فسفر مانع ضعف اعصاب و خستگی است و ضمنا برای تقویت قوه بینایی موثر است و نیز سدیم در آن وجود دارد که زکام و کری جلوگیری کرده و حالت اسیدی دستگاه گوارش را قلیایی می کند.
ادامه دارد....
منبع: مبانی و اصول غذا درمانی در سبک زندگی سالم، حکیم محسن اسماعیلی
محصولات مؤسسه حکمت بنیان طیبستان، مسیری روشن را برای رسیدن به سلامتی را برای شما به ارمغان میآورد.
جهت مشاوره و تهیه روغنهای درمانی، رایحه های طبیعی، حرز و... میتوانید از راههای ارتباطی زیر با نمایندگی طیبستان در استان یزد اقدام نمایید:
کانال ایتا: 313 https://eitaa.com/tabiei
پیج اینستاگرام: organic_ofoq_salamat@
پیامرسان واتساپ : ۰۹۳۵۲۳۲۷۵۰۴
.