بایدها و نبایدها در فصل پاییز:
- فصل پاییز با طبیعت سرد و خشک و غلبه سودا و افزایش بیماریها همراه است. پس لازم است برای حفظ سلامتی به چند نکته مهم توجه نمود.
♦️ ایجاد رطوبت مناسب و پایدار با مصرف غذاهایی مانند شیر و موادی مثل آلو ، انار، رب انار ، زرشک ، لواشک .
♦️ مصرف غذاهای گرم و مرطوب مثل آبگوشت با گوشت گوسفند یا مرغ (بدون ادویه زیاد) و میوه هایی مثل : سیب ، انگور، گلابی، انارشیرین ، شلغم.
♦️ استفاده از رایحههای رطوبت بخش مثل عطر هلو و..
♦️ پوشاندن ناحیه سر و صورت و نخوابیدن در محلهای سرد .
رعایت بیش از پیش آداب حمام، مخصوصا پوشاندن سر تا دوساعت برای خانمها و یک ساعت جهت آقایان.
♦️ انجام عبادات مستحبی علاوه بر واجبات ، چون طبع عبادات گرم و تر است.
اما برخی امور که جهت حفظ سلامتی در این فصل باید از آنها پرهیز نمود:
پرهیز از :
۱- غذاهای سودا زا مانند غذاهای نمک سود ، گوشت گاو ، بادمجان، کاکائو، شرینی جات و ترش جات زیاد ، پنیر کهنه ، تخم مرغ زیاد، غذاهای فست فود ، نوشابه و غذاهایی که مواد نگهدارنده یا افزودنیهای خوراکی یا غبر خوراکی، نوشیدن آب سرد.
۲- غذاهای شب مانده حتی اگر در یخچال بوده است.
۴- انجام ورزشهای سنگین و فشار کاری بالا.
۵- خواب بعدازظهر چون سودا زاست . بلافاصله بعد از غذا نباشد چون موجب غلظت خون و بیماری میشود .
۶- خواب صبحگاهان ( بعد از طلوع آفتاب ) با این که موجب غلبه بلغم و رطوبت میشود اما برای رفع غلبه خشکی مناسب نیست.
۷- استحمام و مجامعت زیاد.
۸- گرمای نیمروز و خنکی بامداد.
۹- خوردن چند نوع میوه همزمان.
۱۰- خوابیدن با معده پر در این فصل.
منبع: الموجز فی الطب ابن نفیس
نسخههای حکیم اسماعیلی