اصول شش گانه حفظ سلامتی - اصول تدابیر خوردنی ها (ماکولات) اصل سوم: مرحله نوسازی

اصول شش گانه حفظ سلامتی - اصول تدابیر خوردنی ها (ماکولات) اصل سوم: مرحله نوسازی

در ادامه مطالب، بعد از بیان دو اصل پاکسازی و بهسازی، به اصل سوم یعنی مرحله نوسازی      می پردازیم.

اصل سوم: مرحله نوسازی 
قوام بدن انسان در طول عمر خود در پایه حرارت و رطوبت است. و این دو (حرارت و رطوبت) تا زمانی که به اندازه لازم در بدن باشد، حیات انسان باقی می باشد.اما زمانی که به کاستی رود و بدن سرد می شود و وقتی تمام و خاموش شد مرگ انسان خواهد رسید.

این رطوبت و حرارت در اثر حرکات زیاد، بیداری ها و.... تحلیل می‌رود. آن چه می توان رطوبت و حرارت را تامین کند از ضعف و خشکی و سرد شدن بدن جلوگیری کند، مصرف غذایی است که بتواند بدل مایتحلل  قرار گیرد. در مسئله درمان بیماری، یکی از قوانین درمان این است که آنچه از این عضو  تحلیل رفته به آن برگشته و برای عضو حفظ کنیم.
به این حرکت نوسازی می گوییم.

به عنوان مثال اگر قلب، کبد و مغز که سه عضو هیئت رئیسه بدن هستند و پس از اعتدال به دست آمده بعد از بیماری، در مرحله نوسازی باید بر اساس مزاج این سه عضو غذا یا دارو تجویز شود تا این حالت اعتدال مزاجی این سه عضو حفظ شود.
 نوسازی قلب به
مزاج گرم و خشک، نوسازی کبد به مزاج گرم و تر و نوسازی مغز به مزاج سردوتر است.

قواعد مفصل علمی درباره حفظ سلامتی در شرایط مختلف وجود دارد. یکی از اصول مهم قاعده راهبردی( حفظ الصحه به مثل ) و ( درمان به ضد) است.که درباره آن بین بین حکما تفاوت آرا و نظرات وجود دارد و همچنین برداشت های مختلفی نیز در این حال حاضر وجود دارد.

دو دیدگاه در مورد حفظ الصحه به مثل به ویژه در امر تغذیه وجود دارد. یک دیدگاه این که حفظ الصحه به مثل وقتی حاصل می شود که غذا قبل از ورود به بدن مزاجی شبیه به مزاج شخص مصرف کننده در حالت سلامت و تعادل داشته باشد و دیدگاه دیگر این که حفظ الصحه به مثل در حالت صحت وقتی حاصل می شود که بعد از ورود غذا به بدن تاثیر و تاثر از عواملی مثل کبد و دستگاه گوارش در نهایت خلط حاصله مشاکل مزاج شخص باشد نه قبل از ورود غذا به بدن.

 به نظر می رسد بر طبق مبانی نظری علم طب، در صورت وجود صحت تامه، حفظ صحت به مثل است و درصورت انحراف از اعتدال مزاجی شخص در شرایط سلامت حفظ و ارتقا صحت به مخالف است و در صورت انحراف از اعتدال مزاجی در شرایط بیماری درمان به ضد است و درنهایت پس از پاکسازی و یهسازی که شرایط به حالت طبیعی خود بازگشت، مجدد تدابیر به مثل باید صورت گیرد.

نقش مصرف شام در مرحله نوسازی :

از بین سه وعده غذایی که  مردم مصرف کنند، وعده شام در مرحله نوسازی نقش اساسی دارد. در واقع مصرف کامل یک شام مناسب، مسئله ساخت را بدن انجام خواهد داد و  به نوسازی بدن بسیار کمک می‌کند.
بنابراین  از مصرف یک شام مناسب و مقوی نباید غافل شد و اساس طب اصیل سنتی به تبلیغات منفی که در مسئله مصرف شام می شود نباید اهمیت داد.

اهمیت شوم از نگاه روایات:

پیامبر اکرم  می فرماید: من برای امتم از ترک کردن شام می ترسم، چرا  که شام قوت پیر و جوان است.

اینکه برخی اطبا  از خوردن شام نهی می‌کنند مخالف با دستورات طبی اهل بیت می باشد. البته نظر اسلام به شامی هست که اول شب خورده شود نه اخر شب و بلافاصله قبل از خواب.

امام صادق علیه السلام از شخصی سوال پرسیدن نظر اطبای شما درباره شام چیست؟ پاسخ داد: که ما را نهی می کند از خوردن شام درشب. امام فرمودند: ولی به آن امر می کنیم.
با توجه به تعدادروایت وارده  اهمیت نسبت غذایی روز فهمیده می شود. امام صادق علیا السلام می فرمایند: غذای شب منفعتش بیشتر از غذای روز است.

 

پایان قسمت چهارم

ادامه دارد.....

منبع: معرفت شناسی سلامت انسان، حکیم محسن اسماعیلی

با ما در ارتباط باشید:

 محصولات طبیعی تسنیم عرضه کننده روغن های درمانیِ، عطر های طبیعی و درمانی، حرز موسسه حکمت بنیان طیبستان می باشد.

    لینک کانال ایتا tasnim560@

          09352327504 

 

 

 

ما را دنبال کنید

سبد خرید